Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 23:11 - Задържан е шефът на общинския съвет във Варна
Автор: jorohristov Категория: Новини   
Прочетен: 844 Коментари: 1 Гласове:
0



imageРано тази сутрин на територията на Варна започна мащабна полицейска операция при която е задържан председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, съобщиха от МВР.

Арестът е част от операция "Медузите", при която са арестувани и директорът на градския транспорт Пенчо Пенчев, главната счетоводителка на фирмата Яна Кръстева и варненският бизнесмен Даниел Славов, известен още като Дидо Дънката.

Славов е сочен като един от наследниците в китайската контрабанда. Срещу него са правени няколко разработки, но нито веднъж името му не е съобщавано официално. Фирмите на Даниел Славов са свързани предимно със строителството и транспорта.
 

Полицейската операция с кодово име "Медузите" има за цел разкриването на икономически престъпления. Тя продължава и в момента. Претърсват се офисите на задържаните лица и още десет адреса.

Проверяват се сградата на община Варна, предприятието „Автотранспорт", офиси и хотелив морската столица. Операцията се провежда в района на Варна, Златни пясъци, Траката, хотел „Капитолий" и други.

Предмет на разследването са три сделки, сключени от „Градски транспорт" ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия, съобщи по-късно пресцентърът на МВР.

Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 г. Общата стойност на доставките е приблизително 2 милиона евро. Извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, твърдят от полицията.

По една от тях, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин било доказано, че сумата, платена на фирмата собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства.

Задържаните са уличени за злоупотреби със служебно положение, съобщава радио Варна, позовавайки се на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Няма никакъв подобен подход, който да е с политически оттенък - каза пред "Фокус" Цветанов - Никога не разглеждаме въпросните лица, които предстои да бъдат задържани, по това дали са партийни функционери, дали са лица и хора, които имат някакъв чадър над тях. Смятам, че днешното състояние на държавата, в което се намираме, е точно заради някакви подобни чадъри. Смятам, че доказателствата са сериозни и ще бъдат събрани още".

 Става дума за изготвяне на документи с неистинско съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на транспортни средства за нуждите на „Автотранспорт" - Варна.

Съпругата на Борислав Гуцанов контролира един от влиятелните вестници в града "Народно дело". Според БГНЕС Гуцанов е близък на кмета Кирил Йорданов, както и с фирмите, които се грижат за чистота и за пътищата в града.

 „Към общинската администрация са били отправени въпроси, свързани със сделките за закупуване на автобуси за градски транспорт, - коментира новината кметът на Варна Кирил Йорданов - На всички тези въпроси ние сме изпратили писмен отговор, но той е бил много кратък по съдържание, много малък като съдържание, поради липсата на отношение на общинската администрация към посочените сделки. На тези въпроси беше отговорено към края на 2009 г.

Те пристигнаха, ако не се лъжа от прокуратурата, отговорено беше и повече не е имало въпроси към нас, защото е ясно, че сделката се е породила и реализирала изцяло извън администрацията.

Когато в публичното пространство се коментираше фактът за противоправност на сделката с тези автобуси, веднага разпоредих проверка, при която се оказа, и то не може да бъде друго, че в общинската администрация няма и един документ, свързан с тази сделка.

Ни един - решение на Общински съвет за закупуване на автобуси, разрешение на Общински съвет за теглене на кредит, проведен конкурс на „Градски транспорт", сключена сделка от „Градски транспорт"...

Самият аз нямах информация за подробности около тази сделка. Нека да бъда по-конкретен - инициативата за тези сделки никога не е излизала от общинската администрация." 

"Познавам Борислав Гуцанов като коректен, дисциплиниран и компетентен човек - каза пред БНР Корнелия Нинова - Нямам представа какви са фактите, които са дали основания за такива действия, но на първо четене това ми изглежда като политическа репресия".

"Може да се говори за поредна политическа поръчка - заяви по-късно пред журналисти в кулоарите на парламента шефът на БСП Сергей Станишев - Не съм прокурор, не съм и следовател да се запознавам с подробностите на една операция. Това, което знам и което чух по-точно от медиите е, че става дума за нещо, свързано с градския транспорт.

Прави впечатление следното. Знаете, че вчера беше повдигнато обвинение срещу министъра на здравеопазването. Наскоро бяха предявени сериозни обвинения срещу кмета на Ямбол. Но нито към единия, нито към другия, е подходено по този начин - с показна операция на МВР, без присъствието на прокурор, доколкото чух, само с дознател, което показва, че в много отношения може да се говори за поредна политическа поръчка - най-малкото от гледна точка на момента и начина, по който се прави."

Това е Борислав Гуцанов

Роден е на 17 юни 1967 г. във Варна. Завършил е ВВМУ във Варна. Служи в Български морски флот. Баща му Капитан І ранг Гуцан Гуцанов е командир на дивизион „Подводници" във Военоморския флот.

Политическата кариера на Борислав Гуцанов е свързана изцяло с БСП.

Член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП от есента на 2009 г., където отговаря за местната власт и регионалната политика.

Водач е на листата на кандидатите за общински съветници на БСП на изборите през 2007 г. Избран е за председател на Общинския съвет на Варна.

По време на изборите за Народно събрание Борислав Гуцанов е втори в листата на БСП, след лидера на партията и премиер на страната Сергей Станишев. След избора си за депутат се отказва и остава в Общинския съвет на Варна.

Председател е на Управителния съвет на Националното сдружението на председателите на общинските съвети в България.



Тагове:   съвет,   Общинския,


Гласувай:
0



1. jorohristov - Все си мисля че ако има разследване ...
31.03.2010 23:13
Все си мисля че ако има разследване на всички български депутати министри и т.н. или властимащите,няма да остане кой да я управлява тая държава :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jorohristov
Категория: Новини
Прочетен: 28046
Постинги: 17
Коментари: 4
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930