Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 22:11 - 1000 роми взеха завод на абордаж
Автор: jorohristov Категория: Други   
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове:
1



image
От два дни собствениците на бившия завод на “Балканкар” в Бяла Слатина се опитват да спасят имуществото на предприятието, което се разграбва от ромите в града.





Поне хиляда роми в Бяла Слатина обградиха и нахлуха вчера в машиностроителния завод "Мизия" в ромската махала на града. С камъни и яростни викове те посрещнаха дошлите да въдворят ред полицаи.

Циганският пуч бе предизвикан от предприетото от ръководството на завода изнасяне на машините и съоръженията, които години наред са обект на ромските набези. От оставения почти без охрана обект се крадеше всичко, което може да се продаде.

На 5 януари тази година заводът, който произвежда сменни приспособления за електро- и мотокари, спря окончателно работа, защото бе откраднато цялото електрозахранване.
Близо хиляда роми в Бяла Слатина обградиха и нахлуха вчера в машиностроителния завод "Мизия" в ромската махала на града.

"20 години си изкарвам с желязо хляба оттук", крещеше мургав мъж и дърпаше каквото му падне, стига да е метал. С камъни и яростни викове те посрещнаха дошлите да въдворят ред полицаи.

Повод за организирания цигански пуч бе предприетото от ръководството на завода изнасяне на машините и съоръженията, които години наред са обект на ромските набези. От оставения почти без охрана обект се крадеше всичко, което може да се продаде.
"На 5 януари тази година заводът, който произвежда сменни приспособления за електро- и мотокари, спря окончателно работа, защото бе откраднато цялото електрозахранване, всички кабели. Опитахме се 2-3 пъти да го възстановим, но напразно, пак се крадеше. Заводът е част от "Балканкар холдинг", преди години 95 процента от акциите му закупи "Ромекскар" ЕООД - Пловдив. Вече е изключено да можем да възстановим тук производството и от вторник следобед предприехме изнасяне на машините и съоръженията", заяви представителят на пловдивската фирма Петър Пробойски.

Усетили, че им се взема хлябът, ромите нападнаха вчера сутринта завода с каруци. Оградата отдавна я няма, а в стените на цеховете са пробити дупки, през които те от години наред са крали.

"40 души от Районното управление са тук, с всички сили се опитваме да охраняваме частната собственост, но те нахълтват и дърпат от камионите всичко", сподели началникът на полицията в Бяла Слатина Боян Тасков.

На място пристигна комисар Росен Иванов - шеф на областната дирекция на полицията във Враца. Водим преговори, няма нарушаване на закона, няма и задържани засега. Готови сме и с допълнителни сили, за да опазим реда и собствеността. Убеждаваме ги, че това, че са се изхранвали, крадейки от безстопанствения обект, който не работи, не значи, че той е тяхна собственост. Въпреки това те продължават да грабят и влачат", заяви комисар Иванов.

Следобед в преговорите с мургавата тълпа в Бяла Слатина се включи и собственикът на пловдивската фирма.


Тагове:   завод,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jorohristov
Категория: Новини
Прочетен: 28006
Постинги: 17
Коментари: 4
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031